Analýzy

First Solar (FSLR)

Fundamentální analýza

First Solar je americký výrobce solárních panelů. Hlavní předností je výroba panelů mimo Čínu (aktuálně USA, Německo a Malajsie). Společnost využívá vlastní technologii založenou na kadmium telluridovém polovodiči. Založena byla v roce 1993 na Floridě. Dnes sídlí ve městě Tempe ve státě Arizona.

First Solar je označovaná jakožto čtvrtý největší výrobce solárních panelů na světě. Firma patří do S&P 500. Dnes firma nabízí svým zákazníkům nejenom výrobu panelů ale celou další sérii služeb s tím spojenou (financování, montáže, opravy, recyklace atd.).

Obrat společnosti za rok 2023 byl 3,5 miliardy USD. Společnost má objednávky na cca 78,3 GW výkonů, což v aktuálních cenách reprezentuje cca 23,3 miliardy USD (došlo k navýšení zakázek o cca 5 miliard oproti roku 2023, kdy nevyřízené objednávky činily 17,7 miliard USD).

Výsledky

V roce 2022 byla firma ve ztrátě 44 milionů USD. V roce 2023 se jí podařilo dosáhnout zisku 830 milionů USD. Obrat firmy se drží již několik let okolo 3 miliard USD. FSLR nicméně masivně investuje do výstaveb nových továren. Ač podle počtu vyrobených panelů jasně vede malajsijský závod, tak nynější geopolitickou situaci firma řeší výstavbou dalších továren přímo v USA.

Společnost drží vysokou hotovost 2,1 miliardy USD (došlo ke snížení hotovosti oproti roku 2022 o 0,5 miliardy USD).

PE společnosti je 14,52.

Za posledních 12 měsíců cena akcie firmy klesla o 7 %, v tomto kalendářním roce cena vyrostla o 13 %.

Technická analýza

Klouzavé průměry se před pár dny překřížily a započal tak růstový trend.

RSI je sice v horní části svého pásma, ale není v překoupené hodnotě.

Cena se zároveň odrazila od supportu na ceně 177 USD za akcii.

Průměrné volume se drží kolem 1 milionu zobchodovaných akcií denně.

Silný support na ceně 136 USD za akcii nebyl prolomen, ač byl několikrát testován.

Závěr

Akcie FirstSolar může vypadat, že přešlapuje na místě. Reportované ekonomické výsledky vypadají dobře. Technická analýza se dle klouzavých průměrů přehoupla do počátečního rostoucího trendu. První resistence je kolem ceny 218 USD. Je zde slušný prostor pro růst. Na druhou stranu, pokud jsou reportované výsledky společnosti již plně započítány v ceně, je možné, že silnější růst nebude. Naopak může přijít korekce. Klidně až k ceně 136 USD za akcii, což je silný support.