Správy, News

Nvidia Corp v zájmu investorů

Společnost Společnost NVIDIA Corp (NASDAQ-NVDA)  je světovým Lídrem v oblasti čipových sad pro počítačové komponenty. Společnost vývojem grafické karty GPU v roce 1999, podnítila rozvoj trhu počítačových her. Společnost Nvidia také předefinovala moderní počítačovou grafiku a způsobila revoluci v oblasti paralelních počítačů. Za aktuální trend růstu společnosti Nvidia může především vývoj čipů GPU s umělou inteligencí AL, tedy start nové úrovně počítačů s GPU, které fungující, jako mozek robotů, ale také automobilů, a mají tak schopnost reálně vnímat tento svět. Společnost konstruuje nejpokročilejší čipy, systémy a software pro továrny, které bude řídit Al v budoucnosti. Společnost také vytváří nové služby AI, které pomáhají společnostem vytvářet jejich vlastní Al továrny. Společnost zaměstnává 29600 kmenových pracovníků.

Společnost NVIDIA Corp (NASDAQ-NVDA) nedávno zveřejnila hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí a fiskální roku 2023, které dopadlo nad očekávání světových analytiků. Společnost utržila za čtvrté čtvrtletí rekordní tržby, a to ve výši 22,1 miliardy USD, což je oproti předchozímu čtvrtletí nárůst o 22% a  stejnému čtvrtletí předchozího roku nárůst o neuvěřitelných 265%. Rekordní tržby společnost utržila v odvětví prodejů datových center, a to ve výši 18,4 miliardy USD, což je o 27 % více než ve třetím čtvrtletí, a o 409 % více než ve stejném čtvrtletím předchozího roku. Za celý rok společnost utržila celkový obrat v hodnotě 60,9%, což je v porovnání s předchozím fiskálním rokem 126%.

Generální ředitel společnosti NVIDIA, Jensen Huang řekl: „Náš silný růst odráží výrazný přechod od standartní obchodní platformy, k moderní a to prostřednictvím výkonných počítačů a generativní umělé inteligence.“ Společnost také uvedla, že startupy v oblasti AI a globálních cloudových služeb byli prvními hybateli a začínají se vyvíjet další. Státy momentálně investují nemalé prostředky do cloudů AI a vlastní umělou inteligenci pro automatizaci v oblasti největších světových průmyslových odvětvích, aby uspokojily poptávku ve své zemi. Podle společnosti Nvidia Corp se éra umělé inteligence AI rozbíhá, kde jsou motory společnosti právě GPU, procesory NVIDIA, sítě, služby AI, slévárny a software NVIDIA AI Enterprise, které se momentálně  rozeběhly na plný plyn.