Analýzy

ABB

Fundamentální analýza

ABB je švédsko-švýcarská nadnárodní společnost se sídlem v Curychu (Švýcarsko) a Västerås (Švédsko). Vznikla spojením firem Asea ze Švédska a Brown, Boveri & Cie ze Švýcarska. Spojením prvních písmem původních firem vznikla zkratka a dnes i značka ABB. Společnost je zaměřena na elektrické produkty a průmysl. Společnost je známá svými roboty pro automatizaci výroby jiných firem, především automobilového průmyslu.

V roce 2023 stáhla společnost akcie z americké burzy a ponechala akcie k obchodování na Stockholmské a Curyšské burze. V USA je akcie obchodována na OTC trhu pod tickerem ABBNY. ABB očekává snížení nákladů na obsluhování akcie na menším počtu burz.

Společnost zvyšuje svůj obrat a zisk pravidelně každý rok. Je to dáno především velkou mírou investic do robotizace a zvyšování výkonnosti ostatních továren. A ABB je jeden hlavních dodavatelů potřebných komponent a robotů.

ABB platí dividendu každý rok od roku 2011.

Zaměření na trh je rovnoměrně rozloženo mezi Evropu (Obrat 2,95 miliardy USD), Ameriku (Obrat 2,84 miliardy USD) a Asii + Afrika (Obrat 2,44 miliardy USD).

Výsledky

Za rok 2023 měla společnost obrat 8,2 miliardy USD, +5 % oproti roku 2022.

Příjmy z provozní činnosti činily 1,1 miliardy USD s vysokou marží 13,5 %

Společnost má nízké zadlužení 1,991 miliardy USD.

Společnost očekává růst 5-7 %.

Technická analýza

Akcie za 1 rok vyrostla o 43 %.

PE je 22,6.

Klouzavé průměry jsou v rostoucím trendu od konce roku 2023, nicméně došlo k jejich dotknutí na podzim roku 2023. Trend zůstal, ale tato situace nám ukazuje, že síla růst byla velmi, velmi malá.

RSI osciluje uprostřed, dává nám tak neutrální signál.

Závěr

ABB je velká a stabilní společnost s dobrým produktem. Poptávka po jejích robotech a dalších výrobcích a službách je velká. To dokazuje pozvolný ale stabilní růst tržeb. Dividenda není veliká (1 USD na akcii za rok 2023 při aktuální ceně akcie 48 USD = 2,1 % výnos). Je ale stabilní. PE 22 je slušná hodnota. Společnost zvýšila tržby oproti roku 2022 o 5 %, cena akcie ale vyletěla o 43 %. Lze těžko předvídat, jestli takto silný růst bude i letos. Technická analýza nám nic o silném růstu neříká.

Zdroje

https://global.abb/group/en/investors/nyse-delisting
https://seekingalpha.com/symbol/ABBNY
https://uk.finance.yahoo.com/quote/ABBNY
https://global.abb/group/en/investors

https://search.abb.com/library/Download.aspx?DocumentID=9AKK108469A0751&LanguageCode=en&DocumentPartId=&Action=Launch https://en.wikipedia.org/wiki/AB