Správy, News

Ferrari NV a rekordní hospodářské výsledky

Ferrari je italská automobilová značka, která proslula především svými sportovními vozy a účastí v automobilových závodech (v počátcích především v závodech Formule 1). Firmu založil v Italském městě Modena dne 13. září 1939 bývalý automobilový závodník Enzo Ferrari. Dnes je Ferrari součástí koncernu Fiat Chrysler Automobiles NV (NYSE-FCAU) a sídlí v italském městě Maranello. V roce 2005 činila roční výroba vozů Ferrari téměř 5.000 vozů. Když v roce 1929 zakládal Enzo Ferrari v Modeně společnost Scuderia Ferrari určenou k sponzorování amatérských automobilových závodníků, vůbec neměl v úmyslu vyrábět silniční vozy. Enzo Ferrari v té době vyrobil pouhý jediný typ závodního vozu Ferrari Tipo 815. To byl první automobil značky Ferrari. Tento model se poprvé na veřejnosti objevil v roce 1940 v závodě Mille Miglia, kde jediné dva prototypy řídili závodníci Lotario Rangoni a Alberto Ascari. Díky velké konkurenci se v tomto závodě se umístili průměrně. V roce 1943 Ferrari přemístil továrnu do Italského města Maranello, kde působí dodnes. Továrna byla za druhé světové války roku 1944 bombardována a v roce 1946 byly přistavěny nové provozovny i pro výrobu silničních vozů. Prvním skutečným závodním vozem Ferrari se v roce 1948 stalo Ferrari 125 S, které bylo poháněno dvanáctiválcovým vidlicovým motorem o objemu 1,5 litru.

Společnost Ferrari N.V. (NYSE-RACE) zaznamenala za čtvrté čtvrtletí a fiskální rok 2023 rekordní hospodářské výsledky. Společnost zaznamenala meziročně, jak ve čtvrtém čtvrtletí, tak za celý rok 2023 silný nárůst tržeb. Meziročně nárůst objednávek byl o 3,3% vyšší, což je o 442 vozů více, tedy celkem 13 663 objednaných vozů Ferrari. S toho byl 1,8% nárůst objednávek v USA a 10,6% v Číně. Celkový obrat za fiskální rok byl ve výši 5,970 miliardy EUR, s meziročním nárůstem o 17,2 %.  Po zdanění společnost zaznamenala o 34% vyšší čistý zisk, a to 1,257 miliardy EUR.

 Generální ředitel Benedetto Vigna řekl: „Rok 2023 byl velmi úspěšný, během kterého jsme posílili naši značku řadou úspěchů, které se odrazily v našich bezprecedentních finančních výsledcích. Náš čistý zisk, s nárůstem o 34 %, poprvé přesáhl 1 miliardu EUR a roční marže EBITDA vzrostla o 38,2 %“ „Nyní máme před sebou velmi důležitý rok v oblasti realizace našich obchodních plánu, které pokračují ve své pečlivě naplánované cestě. Rekordní výsledky loňského roku 2023 a ambice, které chceme realizovat v letošním roce, spolu s pohledem na výjimečně plnou knihu objednávek nám umožňuje dívat se na stanovené cíle do roku 2026 s největší jistotou.“

Nejvyšší nárůst dodávek byl tažen modelem  Ferrari Purosangue, který byl ve druhé polovině roku ve fázi zahájení prodeje. Mezi další modely, které zaznamenaly nárůst poptávky také patřilo Ferrari 296 a SF90. První dodávky Ferrari Roma Spider byly zahájeny ve 4. čtvrtletí. V průběhu loňského roku byly dodávky rodiny Ferrari F8 ukončeny. V loňském roce také vzrostly dodávky vozů Ferrari ve specialních verzích v čele s verzí Ferrari 812 Competizione. Společnost díky rekordním ziskům prostřednictvím tiskové zprávy oznámila, že rozšíří v prvních šesti měsících své pracovní pozice o 250 nových míst. Společnost také pro své stávající zaměstnance rozšíří firemní výhody v podobě vlastních akcií Ferrari pro více jak 5 000 zaměstnanců Ferrari Group, ale také rozšíří podporu zaměstnaneckých výhod v oblasti zdraví a příspěvku na rodičovskou dovolenou.

Společnost Ferrari N.V. (NYSE-RACE)  oznámila nákup dalších kmenových akcií v rámci programu zpětného odkupu v hodnotě 350 milionů EUR s celkovou investovanou protihodnotou 99 454 117,70 EUR. Společnost koupila celkem 2 726 485 vlastních kmenových akcií. Společnost Ferrari N.V. (NYSE-RACE) také pravidelně vyplácí svým akcionářům roční dividendu. Dividendový výnos je aktuálně 0,51% p.a. a vlastní výše dividendy byla schválená valnou hromadou společnosti na hodnotu 0,45 EUR na akcii. Titul je aktuálně velice žádaný u soukromých investorů a nadnárodních investičních korporací pro nákup akcií  (NYSE-RACE). Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze očekávat pro krátkodobý, až střednědobý investiční horizont nárůst ceny akcie. Průměrná cílová cena akcie s vysokým odhadem byla stanovena na hodnotu 458,00 USD za akcii.