News, Správy

Caterpillar Inc. zveřejnil hospodářské výsledky

Caterpillar Inc. (NYSE-CAT)  je americká společnost, která navrhuje, vyvíjí, vyrábí a prodává stavební automobily, (buldozery, bagry)  stroje, motory, ale také finanční produkty a pojištění prostřednictvím celosvětové obchodní sítě. Caterpillar je předním výrobcem motorového zařízení pro dolování nafty a zemního plynu. Dále společnost vyvíjí a vyrábí průmyslové plynové turbíny a diesel elektrické lokomotivy. Společnost byla založena v roce 1925 v Kalifornii v USA. Aktuálně je sídlo společnosti Caterpillar Inc. (NYSE-CAT) ve městě Peoria ve státě Illinois v USA.  Společnost se zabývá těžkým strojírenstvím, zejména výrobou zemních strojů (buldozery, bagry) a strojů pro těžební průmysl. Významná je také výroba dieselových a plynových motorů a plynových turbín pro různé použití.

Akcie společnosti Caterpillar dosáhly rekordního maxima, a to především díky silné poptávce. Celkový obrat společnosti Caterpillar Inc. (NYSE-CAT) za čtvrté čtvrtletí roku 2023 byl 17,1 miliardy USD, což je nárůst o 3% ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku. Celkový obrat společnosti za fiskální rok 2023 byl 67,1 miliardy USD, s meziročním nárůstem o 13 %. Nárůst obratu také odráželo navýšení cen a vyšší objem prodejů koncovým zákazníkům. Tržby vzrostly nad odhady světových analytiků především díky nárůstu cen zboží, ale také díky nárůstu obchodního zásobování, které se vrátilo před covidovou éru. Akcie společnosti Caterpillar Inc. od začátku týdne stále posiluje na rekordní hodnotu. Společnost také uvedla, že její tržby dosáhly nejvyšší úrovně za 98. letou kariéru. Společnost Caterpillar očekává v následujících čtvrtletích nárůst poptávky v oblasti výstavby a rozšiřování infrastruktury prostřednictvím vládních investic.

Společnost Caterpillar Inc. (NYSE-CAT) také svým akcionářům vyplácí kvartální dividendu, jejíž aktuální výše odpovídá dividendovému výnosu  1,62 % p.a. a vlastní  výše dividendy byla schválená valnou hromadou společnosti na hodnotu  1,30 USD na akcii. Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze v krátkodobém, až střednědobém investičním horizontu očekávat růst ceny akcie, kde byla stanovena průměrná cílová cena s vysokým odhadem na hodnotu 345,23 USD za akcii.