Správy, News

Vývoj ekonomiky v USA

Analytik z Wall Street Journal, Dion Rabouin popsal nejduležitější podrobnosti pro investory ohledně aktualit v oblasti HDP v USA. Hrubý domácí produkt v USA vzrostl o 3,3 % oproti předchozímu roku v důsledku silných spotřebitelských výdajů. Očekávalo se, že HDP vzroste o 2 %. Americká ekonomika během roku nabrala na síle a nečekaný impulz ji dalo zvýšené utrácení peněz Amerických občanů.

Co se týče trhu práce v USA, tak se registruje nárůst pracovních míst již více než 35 měsíců v řadě. Tempo vzniku nových pracovních míst nicméně dva roky klesá. Například na jaře 2022 bylo v USA okolo 12 milionů volných pracovních pozic, na konci roku 2023 to bylo necelých 9 milionů. Zaměstnavatelé se po zkušenosti z doby pandemie covidu-19 ani při očekávání slabšího růstu ekonomiky neuchylují k masivnímu propouštěním. Bude ale záležet, jak silné zpomalení hospodářského růstu v USA bude.

Na trzích převládá přesvědčení, že nejen americká ekonomika zažívá takzvané měkké přistání, tedy že se ji podařilo inflaci zkrotit, aniž by při tom došlo k růstu nezaměstnanosti a dramatickému zpomalení hospodářské expanze a pádu ekonomiky do recese. Inflace v USA se aktuálně pohybuje okolo 3%. Cílem FEDU je ovšem inflace 2%. Řada ekonomů upozorňuje, že právě v cílové rovince bude potřeba nejvíce energie k definitivnímu poražení rychlého růstu spotřebitelských cen. V červnu roku 2022 se míra inflace ve Spojených státech vyšplhala na 9,1 %, a byla tak nejvýše za více než 40 let. Již v březnu roku 2022 Fed zahájil zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci pod kontrolu. Základní úroková sazba centrální banky od té doby stoupla o více než pět procentních bodů. Naposledy sazby zvýšil Fed v červenci roku 2023. Základní úroková sazba se nyní nachází v pásmu 5,25-5,50 %, což je nejvyšší úroveň v porovnání z rokem 2001. Trh očekává, že by Fed mohl poprvé sazby snížit již v prvním čtvrtletí letošního roku, a podle dat burzovní společnosti CME (Central European Media Enterprises ) by na konci letošního roku měla být v USA základní úroková sazba v pásmu 3,75-4,00 %.

Klíčovým faktorem americké ekonomiky je kondice spotřebitelů v USA. Spotřebitelské výdaje v USA se totiž na celkové ekonomické aktivitě podílejí více než dvěma třetinami. Pozitivní faktorem je, že nezaměstnanost zůstává nízká a mzdy se nadále zvyšují poměrně vysokým tempem. Index spotřebitelské důvěry  (Conference Board) se v prosinci zvýšil ze 101 bodů na 110,7 bodů a dostal se tak na pětiměsíční maximum.

 Jedním z velkých témat uplynulých tří let byly vysoké marže společností v USA. Když se v roce 2021 začala zvyšovat inflace, analytici varovali, že se to negativně projeví do ziskových marží, a tedy i do výdělků společností. Stal se však pravý opak, podniky vyšší náklady přenesly na koncové zákazníky, a mnohdy ceny zvyšovaly dokonce tempem nad inflací. V letošním roce bude zejména v této oblasti důležitým faktorem vývoj úrokových sazeb, tedy náklad na správu zadlužení, kterým se snižuje prostor pro výrazné zdražování a nárůstu inflace.