News, Správy

Ropa a její vývoj

Vývoj ceny ropy se od začátku letošního roku 2024 vyvíjí podle aktuálních světových událostí. Na tento vývoj mají hlavní vliv války a také nepokoje v Rudém moři, kde podle oficiálních zdrojů agentury Tasin v pondělí vplula íránská válečná loď. Mimo jiné také v neděli americké vrtulníky odrazili útok sil Houthi podporovaný Íránem na kontejnerovou loď provozovanou dánským přepravcem Maersk.  Dánská společnost Maersk a německý rival Hapag-Lloyd uvedli, že jejich kontejnerové lodě se budou nadále vyhýbat trase Rudého moře, která umožňuje přístup k Suezskému průplavu.

Ceny černého zlata (ropy) ve středu stouply okolo 3 % poté, co nepokoje největšího libyjského ropného pole přispěly k obavám, že rostoucí napětí na Blízkém východě by mohlo narušit globální dodávky ropy. Ve středu 3.1. 2024 ropa Brent vzrostla o 2,36 USD, tedy o 3,3% na 78,25 USD za barel. Lehká americká ropa WTI vzrostla o 2,32 USD, nebo-li o 3,3% na 72,7 USD za barel. Cena ropy také reaguje na válečný konflikt mezi Izraelem a Pásmou Gazy, kde Izrael zesílil bombardování. Mezi nejisté spekulace se řadí především zabití zástupce vůdce Hamásu v Bejrůtu u které Izrael prozatím nepotvrdil ani nevyvrátil odpovědnost s tohoto činu. Za nejistotou ceny vývoje ropy také stojí prohlášení šéfa libanonské ozbrojené skupiny Hizballáh, která je podporovaná Íránem, ve kterém varoval, že zabití zástupce náčelníka Hamásu je velký, nebezpečný zločin, o kterém nemohou mlčet.

V Rudém moři pokračovala v útocích na plavidla další Íránem podporovaná skupina Húsíové, což vyvolalo obavy, že by se mohl rozvinout širší konflikt na Blízkém východě a uzavřít tak klíčové vodní cesty pro přepravu ropy, jako je Rudé moře a Perský záliv. Další útok se odehrál v Iránu na uctění památky vrchního velitele Kásema Solejmáního, kterého zabil v roce 2020 americký dron. Na této ceremonii zahynulo více, než 100 lidí. Irán po tomto útoku uvedl, že organizace OPEC ve které je Írán největší producent ropy, bude vést širší dialog v oblasti spolupráce producentů ropy OPEC+, tedy také z ruskou aliancí do které patří také.

Největší světové sdružení zemí OPEC+ se sice rozhodla o dalších produkčních škrtech, ale trh spoléhá na to, že dojednané limity nebudou ve finále až tak dodržovány.  OPEC+, Organizace zemí vyvážejících ropu a spojenci, jako je Rusko, se koncem roku 2023 dohodly pro první čtvrtletí roku 2024 na dobrovolném snížení těžby o 2,2 milionu barelů ropy.  Saúdští a ruští představitelé také uvedli, že škrty by měly zabránit nárůstu zásob ropy v prvním čtvrtletí a mohly by být prodlouženy nebo prohloubeny.