Správy, News

Ropa a její výhled

Cena ropy se v posledních sedmi týdnech vyvíjí v trendu medvědího trhu, kdy stále klesá. Cena ropy minulý týden v pátek sice poměrně silně rostla, ale za celý týden „černé zlato“ v hlavních kontraktech Brent a WTI odepsalo o další 4%. Cena lehké americké ropy WTI klesá již 7 týdnů v řadě, což je nové pětileté maximum. Tento medvědí trend se odehrává především díky rekordní produkci ropy v USA, ale také díky očekávanému poklesu poptávky v Číně, kde byl meziročně zaznamenán dovoz ropy za listopad s poklesem o 9%.

Největší světové sdružení zemí OPEC+ se sice rozhodla o dalších produkčních škrtech, ale trh spoléhá na to, že dojednané limity nebudou ve finále až tak dodržovány.  OPEC+, Organizace zemí vyvážejících ropu a spojenci, jako je Rusko, se koncem minulého týdne dohodly pro první čtvrtletí roku 2024 na dobrovolném snížení těžby o 2,2 milionu barelů ropy. Tento týden saúdští a ruští představitelé uvedli, že škrty by měly zabránit nárůstu zásob ropy v prvním čtvrtletí a mohly by být prodlouženy nebo prohloubeny. Navzdory omezení nabídky OPEC+ ceny od vypořádání dne 29. listopadu, den před zasedáním OPEC+, klesly téměř o 11 %.

Za minulý týden ropa ztratila na své ceně 3,8 % poté, co ve čtvrtek dosáhly nejnižší úrovně od konce června, což je znamení, že mnoho obchodníků se domnívá, že trh je přesycený. Analytik žurnálu Price Futures Group, Phil Flynn  řekl, že si trh z ropou po šesti poklesech v řadě našel své dno. Nicméně na tento trend poklesu těžby a ceny ropy reágují další světové ekonomiky, jako je například růst pracovních míst v USA.

Zveřejněné údaje amerického ministerstva práce ohledně pracovních míst  ukázaly silnější růst, než se očekávalo. Za tento fakt může vysoká síla trhu práce, která by měla podpořit poptávku po palivech na největším trhu s ropou. Zveřejněné údaje ohledně poptávky po benzínu v USA ukázaly, že poptávka za minulý týden zaostala za 10letým sezónním průměrem o 2,5 % a zásoby benzinu vzrostly o 5,4 milionu barelů, což je pětinásobek, než se předpokládalo, a které vedlo k propadu cen benzinu.