Správy, News

Vývoj ekonomiky v USA

Inflační výhled v USA

Federální rezervní systém (FED) na svém posledním zasedání 2. listopadu oznámil své rozhodnutí ponechat úrokovou sazbu federálních fondů v rozpětí 5,25% až 5,50%. Předseda Fedu Jerome Powell však poznamenal, že toto rozhodnutí by nemělo být zaměňováno za signál, že Fed skončil s cyklem zpřísňování. Centrální banka si podle jeho slov hodlá ponechat možnost dalšího zvýšení sazeb, pokud data naznačí, že se pomalý pokles inflace zastaví. Oblíbená metrika Fedu pro inflaci je cenový index výdajů Personal Consumption Expenditures (PCE), který vykázal v září mírné oslabení. Inflace byla v září 3,7%, která se snížila oproti srpnu o 0,1%.

Člen Federálního výboru pro volný trh (FOMC), Philip Jefferson, nedávno zmírnili své stanovisko ohledně potřeby zvýšení sazeb, především díky vyšším výnosům dluhopisů, které budou v budoucnu zohledňovat výši sazeb. Členové FEDu, jako například Patrick Harker a Raphael Bostic, tvrdili, že měnová politika a úrokové sazby jsou na trhu dostatečně vysoké, aby srazily inflaci na 2%.

Ekonomická odolnost USA

Americká ekonomika zaznamenala ve třetím čtvrtletí nejvyšší tempo růstu ekonomiky za dva roky, a to o 4,9%. Tento silný ekonomický výkon podtrhuje sílu domácí ekonomiky a naznačuje pevný základ pro budoucí růst. Trh práce v USA navíc zaznamenal i přes zpřísňování měnové politiky výbornou kondici. Navíc zaměstnavatelé v září rozšířili nabídku o 336 000 pracovních míst, což je největší nárůst od ledna letošního roku. Míra nezaměstnanosti se v říjnu držela stabilně na nízkých 3,8%. Růst mezd navíc nadále předčil inflaci.

Výnosy dluhopisů

Předseda Fedu Jerome Powell, také upozornil na prudce rostoucí výnosy dlouhodobých dluhopisů, které ovlivňují trajektorii ekonomiky. Výnosy státních dluhopisů byly poslední rok a půl navyšovány díky krokům Fedu. Objevily se však obavy ohledně již tak vysokým výnosům, které se zvyšují díky nízké poptávce a chuti kupujících po dluhopisech s prodlouženou splatností. Tento fenomén se nazývá „termínovaná prémie“, která představuje další kompenzaci pro investory za držení dluhopisů po delší dobu.