Správy

Ropa a její vývoj

Ceny ropy ve čtvrtek klesly o více než 2 USD za barel. Za tento vývoj mohou především obavy z širšího konfliktu na Blízkém východě, které nečekaně polevily v době, kdy americká poptávka vykazovala známky oslabení po ropě. V čtvrtek se ropa Brent ustálila na 87,93 USD za barel a klesla o 2,20 USD, tedy o 2,44 %. Ve středu se těžká americká ropa Brent usadila o téměř 2 % výše. Ceny ropy v poslední době zvýšila obavy především díky konfliktu mezi Izraelem a palestinskou (militantní skupinou Hamás), která by mohla zatáhnout do válečného konfliktu Írán a jeho spojence v regionu. Na aktuálních cenách ropy se také podepsaly obavy o širší globální ekonomiku, kdy například ve čtvrtek výnosy amerických státních dluhopisů zamířily zpět k 5 %. Tato skutečnost stáhla po celém světě akcie na několika měsíční minima.  

Spojené státy nicméně zaznamenaly ve třetím čtvrtletí tohoto roku nejrychlejší tempo růstu ekonomiky za téměř dva roky, což zvýšilo očekávání, že Federální rezervní systém bude držet úrokové sazby delší dobu vysoko. Růst zásob ropy v USA za poslední týden naznačil slabší poptávku. Zásoby podle energetického informačního úřadu (EIA) vzrostly o 1,4 milionu barelů na 421,1 milionu barelů, čímž překročily zisk 240 000 barelů, který byl očekávaný analytiky z průzkumu agentury Reuters. Údaje následují po překvapivém poklesu podnikatelské aktivity v eurozóně tento měsíc.

Evropská centrální banka ve čtvrtek ponechala úrokové sazby beze změny, čímž přerušila bezprecedentní sérii 10 po sobě jdoucích zvýšení sazeb a zachovala své pokyny, které implikují stabilní politiku. OPEC+, vedený Saúdskou Arábií a Ruskem mimo jiné začátkem tohoto roku snížil produkci o 1,3 milionu denně (bpd) a v září prodloužil sníženou úroveň produkce až do konce tohoto roku. Další setkání členů OPEC je naplánováno na konec listopadu.