Správy

General Electric získala objednávku v Číně

Společnost General Electric Company (NYSE-GE)  získala od společnosti Chinese State Development & Investment Corp., Ltd.  kontrakt na dodávku dvou obřích plynových turbín. Tyto turbíny budou instalovány v nové elektrárně s kombinovaným cyklem na souostroví Zhoushan v provincii Zhejiang v Číně. Použitím těchto super výkonných plynových turbím General Electric HA může pomoci snížit emise až o 60 % a může elektrárně poskytnout ekvivalentní kapacitu k uhlí. Na stejnou výrobní kapacitu by společnost musela za rok spálit 1,35 milionu tun uhlí. Plynové turbíny také zvýší spolehlivost a flexibilitu tím, že posílí kapacitu elektřiny v provincii Zhejiang, ale také zajistí stabilitu elektrické sítě.

Dokončení zmiňované 1,7 gigawattové elektrárny bude napájet největší čínské souostroví, které zahrnuje 1390 ostrovů. Očekává se, že první blok bude uveden do provozu do konce roku 2025. Po smíchání se zemním plynem v budoucnu pravděpodobně spálí okolo 10 % objemu zeleného vodíku.

Společnost General Electric Company také nedávno zveřejnila hospodářské výsledky za 2Q 2023. Společnost dle tiskové zprávy zvýšila celkový obrat v porovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku o 59% na 22 miliard USD. A zdvojnásobila počet objednávek. Tento výkon odráží silnou tržní poptávku po inovativních technologiích a službách, ale také ukázku štíhlejšího provozu s cílenějšími podniky společnosti. Služby znovu prokázaly, že jsou jednoznačně jedním z nejlepších aktiv společnosti a představují více než 85% příjmů, a to nejen s ohledem na odolnost a vyšší marže, ale také na skutečnost, že společnost udržuje v každodenním kontaktu své zákazníky.

Akcie společnosti zaznamenala v porovnání z předchozím rokem více, než dvojnásobný růst, kdy akcie dne 12.10.2022 stála 50,52 USD za akcii a nyní je na hodnotě 113,26 USD za akcii. Společnost General Electric Company (NYSE-GE)  také vyplácí svým akcionářům kvartální dividendy. Dividendový výnos je aktuálně 0,28% p.a.. Vlastní výše dividendy byla schválená valnou hromadou společnosti na hodnotu 0,08 USD na akcii. Průměrná cílová cena pro krátkodobý , až střednědobý investiční horizont byla stanovena na hodnotu 131,38 USD za akcii.