Analýzy, Analysis

Modine Manufacturing Company (MOD)

Fundamentální analýza

Odvětví: Automobilové díly a vybavení

MOD se specializuje a vyrábí součástky pro chlazení a topení v různých strojích, především automobilech, kamionech, autobusech a v zemědělské technice. Dále vyrábí stroje pro výměnu tepla (tepelná čerpadla, ventilátory) pro využití v průmyslových centrech a datacentrech.

Společnost se prochází vnitřní změnou, snaží se implementovat novou strategii a rozhodovací proces nazývaný „80/20“. Jde o zjednodušený vnitřní rozhodovací proces, kdy na každém úkolu pracuje menší tým lidí, který se mu plně věnuje. Dále se MOD snaží se svými produkty dostat na nové trhy, především segment elektromobility. Společnost plánuje pokračovat v optimalizaci svých rozhodovacích procesů a chce se zaměřit více na své klíčové trhy a produkty (chladící technologie).

PMI výrobního sektoru setrvale klesá již několik měsíců v řadě. Výroba automobilů není výjimkou. Na druhou stranu, elektromobilita a elektroauta jsou novým a rozvíjejícím se segmentem.

Za poslední 1 rok vzrostla cena akcie o 170 % navzdory nepříznivému globálnímu vývoji ve výrobním segmentu.

Hrubá marže společnosti je cca 18 %.

Obrat roste stabilně roste za posledních 10 let. Společnost je kromě covidových let 2020 a 2021 stabilně zisková.

Výsledky

Za poslední kvartál jsou prodeje vyšší o 15 % a EBITDA vzrostla o 91 % na 80,4 milionu USD.

Společnost průběžně skupuje další společnosti pro doplnění portfolia produktů. V červenci dokončila akvizici společnosti Napps Technology (malé stroje na chlazení vzduchu v objektech).

Společnosti se daří v prodeji zařízení do datacenter, aktuální prodeje 68 mil USD jsou dvojnásobné oproti předchozímu roku. MOD roste na všech svých hlavních trzích kromě segmentu vytápění.

Společnost očekává do konce roku růst prodejů o 6-11 %, EBITDA ale poroste o 32-39 % díky vyšším maržím.

Technická analýza

Společnost je více než jeden rok v rostoucím trendu dle klouzavých průměrů. Poslední tři měsíce funguje SMA 50 jako resistence od které se odráží cena.

Volume se zvedlo nad průměr za poslední tři měsíce, MOD je žádaná a obchodovaná akcie.

RSI osciluje na hranici překoupeného pásma a pod ním. To je dáno rapidním nárustem akcie. Nyní momentum vyprchalo, RSI je v neutrální zóně.

Akcie je na historických maximech, důležité resistence jsou na cenách okolo 40 USD.

Závěr

MOD má dobře nakročeno k úspěšnému roku, který potvrzuje, že vnitřní změny provedené ve firmě byly správným krokem. Společnost zvedá marži a obrat prodejů, daří se jí dostávat na nové trhy a inovovat své výrobky. Cena akcie to reflektuje. Dostala se a několikrát překonala vlastní maximum. Technická analýza ukazuje na další růst, ale RSI je blízko překoupeného pásma. To může poukázat na možné zastavení růstu.