Správy

NVIDIA Corp. zvyšuje své tržby

 NVIDIA Corp (NASDAQ-NVDA) je americká technologická společnost, která má sídlo v Santa Clara v Kalifornii v USA a byla založena v dubnu roku 1993. Generálním ředitelem a prezidentem společnosti je Jensen Huang. Společnost navrhuje grafické procesory (GPU) pro herní a profesionální trh, stejně jako systémy čipů (SoC) pro mobilní a automobilový trh. Od roku 2014 společnost NVIDIA Corp (NASDAQ-NVDA) rozšířila své zaměření do odvětví vývoje herních profesionálních vizualizací, datových center a umělé inteligence.

 Málokteré jméno si v roce 2023 získalo takovou pozornost jako NVIDIA Corp (NASDAQ-NVDA). Tento gigant, známý svou špičkovou technologií v oblasti polovodičů zaznamenal meziroční nárůst akcií o více než 130%, což z něj činí investičních kruzích titul, který zaujme na první pohled. Velkou část tohoto raketového vzestupu lze přičíst robustní produkci a prodejnímu výkonu GPU H100 Nvidia (garfický procesor GPU s mikro architekturou), který debutoval ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2023. Jak se však říká, co jde nahoru musí jít také dolů a akcie společnosti Nvidia nejsou výjimkou. NVIDIA nedávno oznámila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí které dopadlo nad očekávání světových analytiků. Tržby společnosti dosáhly v meziročním porovnání nárůst o 101% na 13,51 miliardy USD. Společnost také meziročně zaznamenala rekordní nárůst tržeb z datových center z nárůstem o 171%,ve výši 10,32 miliardy USD.

Zakladatel a generální ředitel společnosti NVIDIA, pan Jensen Huang řekl „Začala nová éra počítačů. Společnosti po celém světě přecházejí na generativní umělou inteligenci AI, kde GPU společnosti NVIDIA propojuje svými síťovými technologiemi Mellanox. které běží na našem softwarovým balíčku CUDA AI, a který tak tvoří výpočetní infrastrukturu generativní umělé inteligence. Během druhého čtvrtletí fiskálního roku NVIDIA vrátila zpět akcionářům 3,38 miliardy USD ve formě 7,5 milionu akcií a dividendy v hotovosti v hodnotě 3,28 miliardy USD. Ke konci druhého čtvrtletí zbývalo společnosti NVIDIA Corp (NASDAQ-NVDA) 3,95 miliardy USD na základě povolení zpětného odkupu akcií. Dne 21. srpna 2023 schválilo představenstvo společnosti dodatečné zpětné odkupy akcií ve výši 25,00 miliard USD bez vypršení platnosti. NVIDIA Corp (NASDAQ-NVDA) plánuje v tomto fiskálním roce pokračovat ve zpětném odkupu akcií. Společnost NVIDIA Corp (NASDAQ-NVDA) také vyplácí svým akcionářům pravidelné kvartální dividendy. Dividendový výnos je aktuálně 0,035% p.a. a vlastní výše dividendy byla schválená valnou hromadou společnosti na hodnotu 0,04 USD na akcii. Průměrná cílová cena pro krátkodobý, až střednědobý investiční horizont byla stanovena na 647,04 USD za akcii.