Analýzy

Daimler Truck Holding (DGTHF/DTG.DE)

Fundamentální analýza

Společnosti Daimler Truck Holding je velmi mladá, a přesto velmi stará. Společnost vyrábí nákladní automobily a autobusy. Firma vznikla v roce 2019 oddělením od Daimler AG (nyní přejmenováno na Mercedes-Benz Group) se záměrem vstoupit na burzu. Firma tak učinila v roce 2021. Mercedes-Benz Group si ponechal 30 % akcií a je tak největší akcionář společnosti. Samotná výroba autobusů a nákladních vozidel v Německu má historii už 125 let.

Firmě patří značky: Mercedes-Benz (autobusy a nákladní automobily, nikoli osobní vozidla), Freightliner, Western Star, Thomas built buses, Fuso, Bharabenz, Setra, Daimler Truck Financial services.

Společnost vyrábí a prodává své produkty po celém světě v segmentech: Trucks North America, Mercedes-Benz, Truck Asia, Daimler Buses, Daimler Truck Financial Services.

Segment těžké techniky má slušné vyhlídky v USA (růst až o 19 %), zatímco v Německu jen o 9 %.

IPO proběhlo v prosinci 2021 za cenu 28 € za akcii.

Společnost je lídrem na mnoha trzích v segmentu kamionů. V USA má 40 % podíl na trhu, v EU 21 % trhu, v Brazílii 26 %.

V segmentu autobusů má v EU 26 %, v Brazílii 47 % a v Mexiku 43 % trhu.

ISM výrobních firem je pod hladinou 50. To signalizuje snížení poptávky po produktech.

Výsledky

EBIT za druhý kvartál (1,378 miliardy Euro) byl vyšší než očekávání 1,280 miliardy Euro. Společnosti se daří napříč všemi segmenty trhu.

Daimler globálně prodal 131 888 kusů techniky (+9 % oproti Q2 2022 a dodaných 120 961 kusů techniky).

Společnost oznámila, že hodlá vyplácet 40–60 % zisku a zároveň hodlá zpětně odkoupit akcie v hodnotě až 2 miliard Euro v následujících dvou letech.

Firma má vyšší počet nedokončených objednávek, nové ale silně upadají.

Technická analýza

Akcie je v lehkém rostoucím trendu dle klouzavých průměrů.

RSI je v neutrální zóně.

Díky krátké historii akcie se dlouhodobé supporty a resistence teprve formují. Cena se aktuálně blíží svému maximu, což je vždy resistence.

Závěr

Nákup vlastních akcií za 2 miliardy Euro je velký krok pro firmu i pro investory. Spolu s výhledem na dividendu může společnost být zajímavá pro dlouhodobé investory. Dále i přes obecný propad ve výrobním segmentu Daimler Truck má vysoký počet nedokončených objednávek, nové ale nepřichází v takové míře, jak by si společnost přála. To může být do budoucna problém. Otázka zůstává, nakolik jsou krátkodobé a dlouhodobé výhledy firmy zohledněny v aktuální ceně akcie. Technická analýza nyní poukazuje na pozvolný růst, investor ale musí sledovat cenu okolo absolutního high akcie. Proražení high může znamenat pokračování růstu, odražení od high může znamenat pokles ceny.