News

Ropa a její vývoj

Ceny ropy klesly poté, co americký Fed (Federal Reserve Bank) varoval před dalším možným navýšením sazeb, které mohou následovat do konce tohoto roku. Zvýšení úrokových sazeb může zpomalit hospodářský růst a snížit poptávku po ropě. Kombinace dalšího zvýšení úrokových sazeb, síly dolaru a dalšího zvýšení cen ropy zvýší pravděpodobnost vzniku recese. Energetické trhy jen málo reagují na americká data z energetiky, která ukazují, že zásoby ropy minulý týden klesly v souladu s očekáváním. Ropa také zaznamenává za poslední tři týdny zisk.

Během první poloviny roku 2023 byly do Číny dovezeny rekordní objemy ropy kvůli expanzi rafinérií a znovuotevření ekonomiky poté, co vláda uvolnila omezení mobility po pandemii COVID-19. Čína dovezla v první polovině roku 2023 v průměru denně 11,4 milionu barelů, což je 12% nárůst oproti ročnímu průměru (v roce 2022 to bylo 10,2 milionu barelů). Čína odebírala velkou část dodatečné ropy, kterou dovezla v první polovině roku 2023, z Ruska, Íránu, Brazílie a Spojených států. Ve srovnání s průměrem roku 2022 vzrostl čínský dovoz z Ruska o 23 % (400 000 b/d), ze Saúdské Arábie o 7 % (130 000 b/d) a z Brazílie o 49 % (250 000 b/d). 2,6 milionu b/d surové ropy, kterou Čína v červnu dovezla z Ruska, je největší objem, jaký kdy Čína dovezla z jakékoli země v kterémkoli měsíci. Čínský dovoz ze Spojených států se v první polovině roku 2023 oproti roku 2022 více než zdvojnásobil.

Rusko s okamžitou platností zakázalo vývoz benzinu a nafty do všech zemí mimo okruh čtyř bývalých sovětských států, aby stabilizovalo domácí trh s pohonnými hmotami, uvedla ve čtvrtek vláda. Nedostatek, který donutí ruské kupce paliva nakupovat jinde, způsobil, že futures na topný olej ve čtvrtek vzrostly o téměř 5 %.