Analýzy

Installed Building Products (IBP)

Fundamentální analýza

Společnost je jeden z největších poskytovatelů různých druhů izolací domů a budov. IBP zajišťuje kompletní nákup, dopravu a instalaci veškerých produktů (izolace proti vodě, požáru, protipožární dveře a jiné). Diverzifikace byznysu spočívá v širokém portfoliu produktů a služeb, které společnost nabízí jak soukromým zákazníkům, tak firmám od nákupu zboží až po vlastní realizaci. Společnost má více jak 10 000 zaměstnanců.

Společnost působí pouze v USA a má pobočky ve 48 státech (celkem je poboček 240) a z každé pobočky je schopna obsloužit kompletně veškeré potřeby svých zákazníků.

Odvětví stavebních materiálů a stavebnictví má PMI nad 50, odvětví se tak daří. Nové objednávky přichází (aktuální hodnota za červenec je 55,0). Růst odvětví je stabilní. Daří se i IBP, jen od začátku roku cena akcie vzrostla o 50 %.

Společnost má dlouhodobé stálé vedení, CEO, CFO a COO jsou ve vedení společnosti přes 20 let.

IPO bylo v roce 2014.

Společnost pravidelně vyplácí dividendy.

Výsledky

Aktuální rozložení obratu:

  • 67 % nové rezidenční projekty
  • 6 % opravy
  • 17 % komerční budovy
  • 6 % zbytek

K 30.6.2023 měla společnost vyšší obrat (2,757 miliardy USD) než za celý rok 2022 (2,670 miliardy USD). Nárust obratu za posledních 5 let je v průměru 20 %, loni to bylo 35,6 %. IBP těží se synergie svých produktů a služeb na trhu a též z dobrých kontaktů na hlavní stavební firma na americkém trhu.

EBITDA je 462 milionů USD.

Čistý zisk je k 30.6.2023 241 milionů USD, v roce 2022 byl zisk 223 milionů USD. Firma má kladný zisk v každém roce za posledních pět let, včetně covidových let.

Společnost bude vyplácet dividendu 0,33 USD na akcii.

Technická analýza

Dle klouzavých průměrů je společnost v rostoucím trendu od února 2023.

RSI je v neutrální zóně.

Cena se aktuálně nachází na zajímavém supportu. V roce 2022 fungoval tento support jako resistence, cena se od něj několikrát odrazila. Nyní došlo k flipu, po prvním odrazu došlo k průrazu ceny a resistence se změnila v supportu. Ten stále drží. Cenová hladina je tedy významná.

Závěr

Službám se USA daří více než v Evropě. Společnostem, které působí v izolačním odvětví napomáhají vysoké ceny energií, které nutí zákazníky spořit a snižovat výdaje na energie.  IBP se daří, dominantní postavení na americkém trhu přináší řadu úspor z rozsahu a kompletní služby od nákupu zboží až po odbornou instalaci jsou konkurenční výhodou. Výnosy společnosti pravidelně rostou, ziskovost přes covid je dobrý ukazatel. Dlouhodobé vedení znamená, že management společnost dobře zná.

Aktuální cena na supportu je zajímavá. Pokud support vydrží, může cena pokračovat dále nahoru. Pokud nevydrží, může cena spadnout. Akcie má za sebou již 50 % nárust letos, což je více než S&P500.