Správy

Advanced Micro Devices, Inc. v zájmu investorů

Společnost AMD oznámila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí 2023. Celkový obrat společnosti překonal odhady světových analytiků, který byl ve výši 5,4 miliardy USD. Společnost v porovnání se stejným čtvrtím předchozího roku zaznamenala propad o 18%. Čistý zisk byl meziročně nižší o 19% a to 2,44 milardy USD. Tržby klientského segmentu dosáhly 998 milionů USD, což je meziroční pokles o 54 %, a to díky sníženým dodávkám procesorů v důsledku slabšího trhu s PC a výrazné korekci zásob v celém dodavatelském řetězci PC. Za tento vývoj nemůže zdravá ekonomika společnosti, ale fakt, kdy společnost doprodává sklady starších čipových sad a procesorů. Aktuálně společnost pracuje na  distribuci nových čipových sad a procesorů na trh, jako jsou například nové procesory AMD Ryzen Z1 a Z1 Extreme s grafikou založenou na architektuře AMD RDNA 3, které přinášejí dokonalou kompatibilitu a výdrž baterie do kapesních herních konzolí pro PC, jako je například herní konzole  Asus ROG Ally. Společnosti ve druhém čtvrtletí výrazně narostly prodeje procesorů 4 generace Ryzen 7000 a to o 35%. Tržby z čipy CPU AMD EPYC™ 4. generace se téměř zdvojnásobily. Tržby segmentu Embedded dosáhly 1,5 miliardy USD, což je meziroční nárůst o 16 %, a to především díky síle na trzích průmyslu, zdravotnictví a automobilového průmyslu. Společnost AMD také představila nové mobilní procesory Ryzen™ PRO 7040 Series, také nejpokročilejší x86 procesory pro prémiové podnikové notebooky a mobilní pracovní stanice s Windows 11. Společnost AMD také představila nové procesory Ryzen PRO 7000 Series pro stolní počítače, které profesionálním uživatelům stolních počítačů přináší výkon integrované grafiky „Zen 4“ a AMD RDNA druhé generace.

Společnost  Advanced Micro Devices, Inc. (AMD:NASDAQ) také nadále dodává vysoce výkonné a zrychlené výpočty pro datová centra, cloud a superpočítače. Společnosti AWS, Alibab, Microsoft Azure a OCI AWS oznámily nové instance poháněné procesory právě od společnosti Advanced Micro Devices, Inc.  a to AMD EPYC 4. generace, které umožňují jednu službu pro zpracování transakcí, analýzu dat v reálném čase a strojové učení napříč cloudovými službami. Procesory AMD EPYC a akcelerátory AMD Instinct jsou i nadále nejmodernějšími, energeticky nejúčinnějšími a nejvýkonnějšími superpočítači na světě, které pohání 121 superpočítačů na nejnovějším seznamu Top500. Společnost Cerebras taktéž představila cloudový superpočítač s umělou inteligencí Condor Galaxy 1, který je podporovaný více než 70 000 procesorovými jádry právě od společnosti Advanced Micro Devices, Inc. (AMD EPYC). Tato aplikace z umělou inteligencí Condor Galaxy 1 zahrnuje školení LLM, zdravotní péči a výzkum klimatu.

Výkonný více prezident AMD, finanční ředitel a pokladník Jean Hu řekl „Pokud jde o třetí čtvrtletí, očekáváme, že tržby našeho segmentu datových center a segmentu klientů dvouciferně poroste  poptávka po našich procesorech EPYC a Ryzen, které částečně kompenzují poklesy v segmentu her a vestavěných zařízeních.“

Společnost AMD také plánuje do konce tohoto roku debut AL čipů

Generální ředitelka společnosti Lisa Su uvedla, že AMD je připraveno ve čtvrtém čtvrtletí zvýšit výrobu své vlajkové lodi MI300 čipů umělé inteligence. Akcelerační čipy, kterých je nedostatek, jsou navrženy tak, aby konkurovaly pokročilým čipům H100, které již Nvidia prodává. Su také řekla, že zájem zákazníků o čipy řady MI300 je „velmi vysoký“ a AMD během třetího čtvrtletí rozšíří svou práci s „top poskytovateli cloudu, tedy z velkými podniky a řadou předních společností s umělou inteligencí“.

Světoví analytici stanovili průměrnou cílovou cenu akcie Advanced Micro Devices, Inc. (AMD:NASDAQ)  pro krátkodobý, až střednědobý investiční horizont na hodnotu 141,90 USD za akcii.