Analýzy

Mattel

Fundamentální analýza

Společnost Mattel vyrábí hračky a další dětské spotřební zboží. Založena byla v roce 1945 v Kalifornii v USA. Mattel působí především v Severní Americe a pak ve zbytku světa. Hlavní značky hraček, které vlastní jsou: Barbie, Disney princezny a Frozen, Hot Wheels, Monster Trucks, Matchbox, Mario Kart, Thomas & Friends. Společnost dále vyrábí a licenčně prodává hračky a doplňkové produkty k filmům jako jsou: Jurský park, Star Wars, Disney filmy a Pixar. Společnost prodává své produkty jak napřímo prostřednictvím svého e-shopu, katalogu a vlastních obchodů, tak prostřednictvím třetích stran jako jsou obchodní domy, prodejci hraček, online obchody a tržiště a outlety.

Mattel patří do sekce Spotřební zboží, odvětví Produkty pro volný čas. V daném odvětví se očekává pomalý, pozvolný růst. Od začátku roku je odvětví dole o 7,1 %. Odhadované výsledky US firem očekávají růst tržeb o cca až 26 % ročně.

Celkově zájem o fyzické hračky klesá.

Výsledky

Společnost se snaží opětovně zvýšit zájem o své hračky vytvořením „Mattelverse“. Vedení Mattelu má zájem okopírovat úspěchy filmů z dílny Marvel, který za posledních 10 let zvýšil povědomí o svých akčních hrdinech.

Mattel vytvořil první film Barbie, který byl uveden před několika týdny a přes úvodní skepsi se ukázal jako kasovní trhák s velmi dobrými hodnoceními. Další filmy na motivy hraček jako Hot Wheels jsou již ohlášeny.

Nicméně pozitivní dopad na prodej Barbie hraček bude mít film pravděpodobně v druhé polovině roku 2023. V aktuálních výsledcích se zvýšené prodeje neprojevily.

Čistý zisk společnosti poklesl o 27 milionů USD na 66 milionů USD.

Společnost zpětně nakoupila své akcie v hodnotě 16 milionů USD ve 2Q, celkové nákupy za 1H2023 jsou 50 milionů USD.

Technická analýza

S uvedením filmu Barbie vyrostla cena akcie Mattelu o cca 25 %. Zarazila se ovšem o silnou resistenci na ceně 21,60, kterou prozatím neprolomila. Tato resistence se opakovaně mění i v support a za poslední dva roky je velmi významná.

Klouzavé průměry jsou v rostoucím trendu.

RSI se vrátilo do neutrální polohy.

Závěr

Krátkodobé prodeje Mattelu stagnují a nic na tom nezměnil film Barbie. To se ale může změnit ve střednědobém trendu. Vánoční prodeje už klepají na dveře a film je stále velmi populární. To může přinést nárust prodeje panenky Barbie. Zjevně na to sází i vedení společnosti. Otázka ovšem je, jestli se Mattelu podaří udržet kvalitu napříč dalšími ohlášenými filmy. Pokud ano, tak popularita dalších hraček od Mattelu může růst. Pokud ne, může to naopak být propadák a prodeje ještě poklesnou.

Samotně odvětví Spotřebního zboží zažívá spíš útlum s tím, jak spotřebitele vidí stále více negativně vývoj jejich vlastních financí. K útlumům prodejů dochází v celosvětovém měřítku. Změnit to může pouze trhák, který zaujme.

Zajímavou informací pro investory ovšem je pokračující odkud vlastních akcií.