Správy

Advanced Micro Devices posiluje

Advanced Micro Devices (zkráceně AMD) je americká hardwarová společnost založená 1. května 1969 v Sunnyvale (Kalifornie) s působením na celosvětovém trhu. Společnost podniká v oblasti vývoje a prodeje procesorů, APU, GPU a čip setů. Společnost také vlastní 8,6% podílu společnosti Spansion, výrobce flash pamětí. Výroba produktů probíhá u externích dodavatelů: GPU vyrábí TSMC, CPU vyrábí společnost GlobalFoundries spolu se společností TSMC a čipsety vyrábí GlobalFoundries. Grafické karty si vyrábí každá společnost podle sebe. Největšími konkurenty společnosti AMD je zejména společnost Intel, která vyrábí zejména procesory a čipsety, a nVidia, která vyrábí zejména GPU. V roce 2011 je AMD 2. největší společností zabývající se vývojem procesorů (hlavně x86 kompatibilní, ale nově též procesory ARM), grafických čipů a čipsetů. 

Akcie společnosti Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD) vzrostly za prvních šest měsíců letošního roku o 75,9 %, podle údajů poskytnutých S&P Global Market Intelligence. Akcie dokázaly překonat značný meziroční pokles tržeb za první čtvrtletí a nevýrazné výhledy na druhé čtvrtletí, tažené nadějí na pokračující růst obchodu s datovými centry. Nedávné a předpokládané výsledky společnosti nejsou skvělé. Po solidním fiskálním roce 2022 klesla horní linie AMD v prvním čtvrtletí meziročně o 9 %, především díky slábnoucímu trhu osobních počítačů. Ze stejného důvodu se očekává, že tržby za čtvrtletí končící v červnu klesnou o téměř 20 %. Ve skutečnosti akcie krátce klopýtly po zveřejnění čísel za 1. čtvrtletí, která byla zaostalá za nejvyššími odhady. Akcie Advanced Micro Devices také ukazují naději v možný růst, díky rostoucímu využití datových center, které společnost aktivně od letošního roku rozšiřuje, ale také umělá inteligence (AI), která tento růst podpoří. I přesto, že AMD již nějakou dobu využívá umělou inteligenci, společnost teprve nedávno začala využívat její plné využití. Společnost také minulý měsíc představila svůj nový čip MI300, který je nejpokročilejší akcelerátor světa pro generativní AI“ Tato nová technologie lépe vybaví Advanced Micro Devices, aby mohla konkurovat Nvidii v aréně AI .

Společnost zaznamenala celkové tržby za první čtvrtletí 2023 v hodnotě 5,353 miliardy USD s poklesem o 9%. Čistý zisk společnosti činil 970 milionů USD s poklesem o 39%. Strategicky důležité segmenty Data Center a Embedded přispěly k tržbám v prvním čtvrtletí o více než 50 % k tržbám. Společnost stále patří mezi nejdůvěryhodnější firmy v oblasti počítačů, a to především díky cloudovým službám Microsoft Azure, Google Cloud a Oracle Cloud infrastructure. Společnost AMD také oznámila nové funkce na procesorech AMD EPYC tm. Společnost také rozšířila možnosti vývojářů, aby mohli vyvíjet umělou inteligenci AI s využitím produktů AMD.

Průměrná cílová cena akcie Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD) pro krátkodobý, až střednědobý investiční horizont byla stanovena světovými analytika na 136,3 USD za akcii.