Analýzy

Adidas – ADS

Fundamentální analýza

Německá firma Adidas byla založena bratry Dasslerovými v bavorském Herzogenaurachu v roce 1924 jakožto výrobce sportovní obuvi pro atlety. V roce 1947 se bratři rozešli, starší Rudolf si zakládá firmu Ruda (zkrácenina Rudolf Dassler), která se později přejmenuje na Puma. Mladší Adolf (přezdívaný Adi) si zakládá druhou firmu, Adidas (z Adi Dassler).

Slavné tři pruhy loga Adidas firma kupuje později v roce 1952 od finského výrobce sportovní obuvi Karhu Sport za dvě láhve whisky and ekvivalent 1 600 €.

Adidas se zaměřuje na budování globálního brandu skrze vývoj vlastních produktů, inovací a sponzoringu. Aktuální byznys strategie „Own the game“ prochází revizí a nejspíše bude změněna.

Rozdělení příjmů společnosti pochází z:

  • 61 % velkoobchod
  • 19 % vlastní maloobchod
  • 20 % e-commerce

Adidas se zaměřuje na sportovní oblečení a doplňky ke sportu. Své produkty dodává skoro do všech států světa s výjimkou několika jako je Rusko, Severní Korea či Turkmenistán. Hlavní produkce je v Asii, odkud pochází 91 % výrobků. Výroba je rozdělena do několika států (Kambodža, Pákistán, India, Čína, Indonésie a jiné). Firma tak není závislá pouze na jednom státě pro výrobu svých produktů.

Výsledky

Od ledna 2023 společnost vede nový CEO Bjorn Gulden. Jeho cíl míří na rok 2024 a 2025, kdy 2023 rok považuje za rok transformace společnosti.

Firma očekává pokles obratu, zisku a dalších ukazatelů v roce 2023 i s ohledem na tranformaci.

Ačkoli byl nárust obratu v roce 2022 oproti roku 2021 o 6 %, došlo ke snížení zisku o 1,1 %. Celkově dochází k poklesu čistého zisku v roce 2022 o 70 % na 612 milionů Euro.

Vzrůstající cena vstupů je problém pro výrobu společnosti. Firma je též velmi ovlivněna nejistotou a výpadky tržeb z Číny.

Technická analýza

Cena akcie je nejníže od roku 2016, od svého maxima ztratila 70 % (nejníže byla na podzim 2022). Nyní se obchoduje se ztrátou cca 50 % z maxim z roku 2021.

Po dlouhém sestupném trendu se klouzavé průměry překřížily a signalizují rostoucí trend. Dlouhodobá resistence okolo 165 € za akcii se historicky mění v support a obráceně. Cena je poblíž této významné hladiny již několik týdnů a vyčkává.

RSI je v neutrální zóně.

Závěr

Společnost Adidas je zajímavá tím, že její akcie silně vyklesala za poslední rok. Nicméně, díky výsledkům za rok 2022 a s výhledem na rok 2023 k tom má důvod. Přestože finanční výnosy nejsou valné, hodnota akcie a její ocenění je stále vysoké. Vzhledem ke změně CEO v lednu 2023 a hledání nové strategie či výrazné úpravě stávající strategie Own the game je těžké odhadovat vývoj akcie v dlouhodobém horizontu.

V krátkodobém horizontu se nabízí pohled na technickou analýzu. Resistence na ceně 165 euro je zajímavou cenou a jakákoli zpráva či záchvěv na trhu může pomoci akcie opět klesat. Naopak proražení resistence může pomoci akcii k růstu.

Zdroje:

https://www.adidas-group.com/en/investors/overview/
https://report.adidas-group.com/2022/en/
https://www.adidas-group.com/en/media/news-archive/press-releases/2023/adidas-results-in-2022-reflect-geopolitical-macroeconomic-and-company-specific-challenges/
https://finance.yahoo.com/quote/ADS.DE?p=ADS.DE&.tsrc=fin-srch
https://simplywall.st/stocks/de/consumer-durables/etr-ads/adidas-shares/valuation
https://en.wikipedia.org/wiki/Adidas